- Telecombedrijven KPN, VodafoneZiggo en Odido hebben in een landelijke veiling frequentieruimte bemachtigd voor hun 5G-netwerken.
- De opbrengst voor de staatskas bedraagt volgens demissionair minister Micky Adriaansens van Economie 174,4 miljoen euro.
- KPN-topman Joost Farwerck zegt met de vergunning hoogwaardige mobiele diensten aan te kunnen blijven bieden en innovatieve nieuwe 5G-diensten te kunnen ontwikkelen.
- Lees ook: Huawei geweerd uit de kern van Nederlandse telecomnetwerken
De telecombedrijven KPN, VodafoneZiggo en Odido hebben in een landelijke veiling frequentieruimte bemachtigd voor hun 5G-netwerken. De opbrengst voor de staatskas is 174,4 miljoen euro. Dat meldt demissionair economieminister Micky Adriaansens aan de Tweede Kamer.
Met de frequenties op de zogeheten 3,5 GHz-band kunnen de drie telecombedrijven snel mobiel internet aanbieden aan consumenten en bedrijven. De nieuwe vergunningen kunnen al deze maand in gebruik worden genomen.
“Met 5G kunnen data sneller en betrouwbaarder worden verzonden”, zegt Adriaansens. “Dat helpt voor innovatie in de zorg, maar bijvoorbeeld ook voor digitalisering van processen in de maakindustrie of logistiek. Met de uitkomst van de veiling zorgen we bovendien dat er tot 2040 voldoende concurrentie is op de telecommarkt. Dat is belangrijk voor prijzen, aanbod en innovatie.”
Veiling 5G bedoeld om concurrentie tussen aanbieders te waarborgen
Om te verzekeren dat er voor klanten iets te kiezen blijft, was vooraf bepaald dat geen enkele telecomaanbieder meer dan 40 procent van de beschikbare ruimte kon kopen. Ook zijn de winnende partijen verplicht de verworven frequentieruimte daadwerkelijk in gebruik te nemen. Zij konden die dus niet kopen, alleen om rivalen de voet dwars te zetten.
De ingebruikname van de 3,5 Ghz-band versterkt volgens Adriaansens het aanbod aan snel 5G-internet. In 2020 werden ook al frequenties geveild die voor deze technologie zijn bestemd. Die zorgden al voor een goede dekking in het overgrote deel van het land.
De Rijksdienst Digitale Infrastructuur (RDI) hield de veiling, die volgens inspecteur-generaal Angeline van Dijk "vlot en vlekkeloos" is verlopen. "Met het afronden van deze veiling kunnen burgers en bedrijven straks ten volle profiteren van alles wat 5G biedt", zegt zij. "Hiermee is een noodzakelijke stap gezet voor innovaties en de verdere ontwikkeling van de Nederlandse digitale infrastructuur."
De vergunning stelt KPN naar eigen zeggen in staat "de volgende stap te maken met 5G en de komende jaren aan de groeiende vraag naar data te kunnen blijven voldoen". Topman Joost Farwerck spreekt van een "volgende fase". "Hierdoor kunnen we hoogwaardige mobiele diensten blijven aanbieden en innovatieve nieuwe 5G-diensten voor onze klanten ontwikkelen."